Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Almanya’da Çalışmak İçin Şartlar Nelerdir?

Almanya’da Çalışmak İçin Şartlar Nelerdir?
1 Temmuz 2021 21:14

Almanya’da çalışmak için şartlar nelerdir? Ne gerekli? Mühendis olarak çalışma, otelde, inşaatta çağrı merkezinde, bankada Nasıl çalışabilirim? başvuru nasıl yapılır?

Almanya’da çalışmak için koşullar temel şartlar ve mesleğe dair özel şartlar olmak üzere iki farklı kategoride incelenir. Almanya’da çalışmak istiyorum diyen bir kişi hangi mesleği yapacak ise ona ilişkin şartlara uymalıdır. Sicilin temiz olması, en az B1 düzeyde Almanca bilme, başvurulan işyerinden öncelikle daveti alma gibi şartlar temel şartlardır. Ancak bir kişi mimarlık yapmak için Almanya’da denklik veren üniversite diplomasına sahip olmalıyken, aynı şarta inşaat ustası olmak için tabi olmaz.

Almanya’da Nasıl Çalışabilirim?

Almanya’da Nasıl Çalışabilirim?
Almanya’da Nasıl Çalışabilirim?

Almanya’da çalışmak için iki farklı yöntem üzerinden hareket edilerek, bireysel bir iş başvurusu ardından çalışılabilir ya da Almanya işçi alım programına dahil olunur. Almanya’da çalışmak istiyorum diyenler için bu iki farklı yöntem hakkında bilgiler ise şunlardır:

  • İşe Bireysel Başvuru Üzerinden Çalışmak: Kişi eğer Almanya’da bulunuyorsa, bulunduğu şehirdeki Yabancılar Dairesine, pasaport, vize, geçmiş iş deneyimine ait belge gibi ilgili evraklar ile başvuru yaparak, 6 aylık iş arama süresinde oturma izni almaya yönelik talebini sunar. Bu kapsamda 6 aylık süre hakkını elde ederse internet, gazete ilanlarından bulduğu veya iş fuarlarında görüşme sağladığı işlere başvuru yapar. Başvuruları ardından davet alırsa gerekli yasal prosedürleri gerçekleştirerek çalışma hayatına atılabilir.
  • Almanya İçi Alımına Başvuru İle Çalışmak: Kişi periyodik olarak he dönem başka bir mesleki kadro üzerinden açılan Almanya işçi alım ilanlarına İŞKUR aracılığı ile başvuru yapar. Davet alması halinde ise şartlara uygunluk taşıyorsa, konsolosluk ve vize başvuruları ardından Almanya’ya giderek çalışma hayatına atılır.

Almanya’da çalışmak için pek çok farklı meslek tercih edilebilir. Mühendislik, bankacılık, hemşirelik gibi beyaz yaka meslekler veya elektrikçilik, montaj ustası, kaynak ustası, inşaat işçiliği gibi meslekler için de Almanya’daki şirketlere başvuru yapılabilir. Her biri için farklı şartların oluştuğu ve temel şartın ise dil konusunda şekillendiği unutulmamalıdır. Almanya’da hemşire olarak çalışmak için ilgili konumuzdan başvuru yapabilirsiniz.

Almanya’da Çalışmak İçin Ne Gerekli?

Almanya’da Çalışmak İçin Ne Gerekli?
Almanya’da Çalışmak İçin Ne Gerekli?

Almanya’da çalışmak için gerekli olanlar:

  • Almanya’da her hangi bir meslek dalında çalışmak için en az B1 düzeyde Almanca dil bilgisi gerekir.
  • Müşteriler ile iletişimin ön planda olduğu mesleklerde çalışmak için A1 ve A2 düzey Almaca bilme şartı ile karşılaşılır.
  • Kişi kendi iş arıyor ise 6 aylık iş arama onayı veren izne sahip olmalıdır.
  • Almanya’da çalışmak için Türkiye’de sicile işleyen her hangi bir suçun var olamaması gerekir.
  • Çalışmaya engel bir sağlık sorunu bulunmamalıdır.
  • Almanya’da çalışılacak meslek dalına dair minimum 2 senelik çalışma deneyimi SGK dökümleri ile kanıtlanmalıdır.
  • Almanya’da iş olarak çalışmak için kişinin kendi ülkesinde aldığı ve Almanya’da geçerli görülen ustalık, çıraklık sertifikalarına sahip olması gerekir.
  • Almanya’da beyaz yaka işlerde çalışmak için mutlaka Almanya’da denkliği olan 4 senelik fakülte diplomasına sahip olunmalıdır.
  • Hemşirelik, IT uzmanlığı, bilgisayar yazılımcılığı gibi dil bilgisini üst düzey gerektiren işler için A2 düzeyinde Almanca bilindiğini gösteren eğitim, kursa sertifikalarına sahip olunmalıdır.
  • Bireysel olarak veya Almanya işçi alımı ilanları kapsamında başvurulan şirketlerden ilgili olumu dönüşün ve davetin alınması gerekir.

Bu tip şartlar eğer sağlanıyorsa Almanya’da çalışma hayatına katılmak mümkündür.

Almanya’da Mühendis Olarak Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da Mühendis Olarak Çalışma Şartları Neler?
Almanya’da Mühendis Olarak Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da mühendislik yapma şartları arasında B1 düzeyinde Almanca dil bilgisine sahip olan ve bunu ilgili belge ile kanıtlama yer alır. Diğer yandan bir mühendislik kadrosunun iş görüşmesinde de bu bilgi ayrıca ölçülür ve akıcı Almanca konuşamayanlar elenir. Almanya’da mühendis olarak çalışmak için gerekenler arasında sadece dil bulunmaz. Kişinin Türkiye’de öğrenim aldığı mühendislik fakültesinden edindiği diplomanın Almanya’daki öğretim kurumları ile paralel denkliği vermesi gerekir.

Bu denklik yoksa denkliği sağlayıcı bir eğitim alındıktan sonra başvuru yapılmalıdır. Almanya’da mühendis olmak için İŞKUR aracılığı ile bir başvuru yapılacak ise Almanya işçi alımı ilanlarında bu kadroya dair açık pozisyonun olması gerekir. Pozisyon bulunmuyor ise kişi Almanya’da mühendis alımı yapan şirketlere bizzat başvuru yapma hakkına sahiptir. Bu kapsamda da yine dil ve diploma şartlarını sağlanması, ilk önce işyerinden davet alınması ve ardından konsolosluk başvurusunda vizenin alınabilmesi şarttır.

Almanya’da Otelde Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da Otelde Çalışma Şartları Neler?
Almanya’da Otelde Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da otelde çalışma koşulları arasında A1 veya A2 düzeyde Almanca bilek yer alır. Almanya’da otelde çalışmak için bilgi işlem elemanı, resepsiyon şefi, hemşire, aşçı, garson, gastronom, depo sorumlusu, müdür veya yardımcı gibi meslek dallarının herhangi birinde en az 2 yıl deneyime sahip olmak gerekir. Bu meslek dallarında deneyimin ise Türkiye’de veya başka bir ülkede yapıladığına dair belge sunulmalıdır.

İŞKUR ile Almanya işçi alımı üzerinden bu kadrolardan herhangi birine başvuru yapıldığında iş deneyimi SGK dökümü üzerinden sunulmalıdır. Kişi bireysel çabaları ile otel personeli kadrolarını başvurmuşsa aynı evrakları konsolosluklara teslim etmekle yükümlüdür. Diğer yandan Almanya’da otelde çalışabilmek için ilgili otel personeli kadrolarına dair eğitimi 4 senelik fakültelerde almak ve Almanya’da denklik veren diplomaya sahip olmak gerekir. Örneğin bir otelin hemşiresi olacak kişi Almaya’da denkliği olan hemşirelik diplomasına sahip olmalıdır.

Almanya’da Çağrı Merkezinde Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da Çağrı Merkezinde Çalışma Şartları Neler?
Almanya’da Çağrı Merkezinde Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da çağrı merkezinde çalışma şartları şunlardır:

  • Çağrı merkezi elemanı, takım yöneticisi, analizcisi olarak veya çağrı merkezi müşteri temsilcisi olarak mesleki deneyime sahip olma,
  • Bu kadrolara İŞKUR ile Almanya içi alımı programı dahilinde veya Almanya iş kurumu aracılığı dahilinde başvurma ve olumlu daveti alma,
  • İleri düzeyde Almanca konuşmak,
  • Çağrı merkezleri hizmetleri bölümünden mezun olma ve Almanya’da denklik veren 4 senelik fakülte diplomasını sunabilmek,
  • Müşteri ilişkilerinin yönetimi, işletme ilkeleri, toplantı ve sunum, satış, yeni iletişi teknolojilerini kullanma gibi alanlarda yeterli bilgiye sahip olma,

Bu şartları sağlayan ve sicili temiz olan kişiler, Almanya’da çalışma ve yaşama, çağrı merkezi elemanı olarak görev alam şansına sahiplerdir.

Almanya’da İnşaatta Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da İnşaatta Çalışma Şartları Neler?
Almanya’da İnşaatta Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da inşaatta çalışmak koşulları arasında dil bilmek temel şart olarak gösterilmez. Bu durum şirketlerin taleplerine göre değişir. Belirli inşaat şirketleri B1 düzeyinden Almanca bilmeyenleri istihdam etmezler. Diğer bir kısım inşaat şirketi ise Almanca yerine İngilizceyi orta düzeyde bilen işçiler ile çalışmakta bir sorun görmez. Ancak hangi şirket ile çalışılırsa çalışılsın, çıraklı veya ustalık eğitiminin alındığını ifade eden ve Almanya’daki aynı mesleki dalda eğitim veren kurslar ile denkliği olan sertifikaların sunulması gerekir.

Alman inşaat şirketleri bu sertifikalara oldukça önem verirler. Almanya’da inşaatta çalışmak için dil ve sertifika şartları sağlanıyorsa, Almanya’ya işçi götüren acentelere, İŞKUR üzerinden Almanya işçi alım ilanlarına, Almanya’daki İş Bulma Kurumuna başvuru yapılarak, farklı inşaat şirketlerinin kadrolarına giriş yapılır. Kişinin 45 yaşını aşmamış olması, mesleki deneyimini SGK dökümüyle kanıtlaması ve sicilinin temiz olması ise diğer şartlardır.

Almanya’da Bankada Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da Bankada Çalışma Şartları Neler?
Almanya’da Bankada Çalışma Şartları Neler?

Almanya’da bankada çalışma koşulları arasından temel şart, 4 senelik üniversite öğrenimi ardından alınan Bankacılık ve Finans diplomasına sahip olmaktır. Bu diplomanın aynı zamanda eşdeğer eğitimi Almanya’da veren okullar ile denkliği sağlaması gerekir. Müşteriler ile iletişimin en yoğum şekilde sağlandığı bu alanda çalışmak için A2 düzeyinden Almanca ve ileri düzeyde İngilizce bilinmesi gerekir.

Almanya’da bankada çalışmak için dil yetkinliği ise gerekli eğitim veya kursa evrakları ile kanıtlanmalıdır. Kişinin sicilinin temiz olması, bankacılık çağrı merkezi temsilciliği, kredi departmanı müşteri temsilciliği, operasyon müdürlüğü veya elemanlığı, banka gişe görevlisi gibi meslek dallarının herhangi birinde çalışma geçmişi bulunması ise diğer şarttır. Almanya nitelikli işçi alımı ilanlarına bankacılık alanında başvuran veya bireysel başvuruları Almanya’da bankaya yapıp davet alanlar, görüşmelerden geçmeleri halinde çalışma hayatına atılırlar.

Almanya’da Çalışmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya’da Çalışmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Almanya’da Çalışmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya’da çalışmak için müracaat, İŞKUR üzerinden Almanya nitelikli işçi alımı ilanlarına yapılır. Bu başvuru için üst başlıklarda sözü edilen tüm şatların ise sağlanması gerekir. Adaylar İŞKUR’a iş arayan kayıtlarını yaptırdıktan sonra, https://esube.iskur.gov.tr/Istihdam/AcikIsIlanDetay.aspx?uiID=00006074981 adresine giriş sağlayabilirler. Bu adrese giriş için TC kimlik numarası ve İŞKUR iş arayan şifresi giriş tablosuna girilerek, “iş arayan giriş“ başlığı tercih edilmelidir. Ardından o sene açılan Almanya işçi alım kadrolara görülür ve ilgili kadro seçildiğinde ekrana gelen başvuru formu doldurulmalıdır. Aynı alandaki dosya yükleme penceresine ise SGK dökümü, kimlik, diploma gibi evraklar pdf formatta yüklenir. İşlemler ardından “gönder-başvur“ konutlarına onay verilir. Bu adımlar ile başvuru yapıldığında, Almanya’da çalışma şartları açısından bir problem bulunmuyorsa, başvurulan kadrolara yönelik davetler alınır.

Almanya’da mesleklere göre maaşları öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.