Dolar 32,3645
Euro 34,9526
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Klima Sistemleri İhmale Gelmiyor

Klima Sistemleri İhmale Gelmiyor
24 Mayıs 2021 16:45

Otomobillerin olmazsa olmaz donanımları arasında yer alan klima donanımı, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar hayatımıza girmeye başladı. Uzmanlar, iç mekândaki hava kalitesini yükseltme görevini de üstlenen sistemin en yaygın problemlerinden birisinin klima gazı kaçağı olduğuna dikkat çekiyor.

RS Servis CEO’su Ünal Ünaldı

RS Servis Ünal Ünaldı
RS Servis CEO’su Ünal Ünaldı

Ortalama 3 yılda bir genel kontrol ve bakımlarının yapılması gerektiğini vurgulayan RS Servis CEO’su Ünal Ünaldı, 8 yılda 4 bin 500 klima kompresörü onarımı gerçekleştirdiklerini ifade ederken “Çok karmaşık bir yapıya sahip klima kompresörleri, eğer bakımsızsa yüksek yakıt tüketimine ve düşük performansa sebep olur. Rulman ve kasnak arızaları sebebiyle V kayışına zarar verirse, sırasıyla motordaki diğer önemli aksamları etkileyerek yüksek onarım maliyetleri çıkaracaktır. ” dedi.

Klima Sistemleri İhmale Gelmiyor rs servis
Klima Sistemleri İhmale Gelmiyor

Yaz aylarının yaklaşmasıyla iç mekânda konfor alanı sağlayan klima donanımı, tekrar sıklıkla kullanılmaya başladı. Uzmanlar, kabindeki havayı soğutma dışında nem alma, hava kalitesini yükseltme gibi yan görevleri de üstlenen klima sistemlerinin, ihmal edildiğinde sistematik sorunlara yol açabileceğini belirtiyor. En yaygın problem klima gazı kaçağı olurken, başlangıçta kaçağın tespit edilmesi öneriliyor. Ayrıca kış aylarında hiç çalıştırılmayan klima sistemlerinde, buharlaşma sebebiyle gaz seviyesi düşüyor. Bu yüzden kış aylarında da sistemin belirli aralıklarla çalıştırılması öneriliyor. Mevsim geçişlerinde klima sisteminin detaylı temizliği ve polen filtresinin değişimi de olası birçok solunum yolu hastalığını önlüyor.

Bakımsız Klima Yakıt Tüketimini Artırıyor

Klima Sistemleri İhmale Gelmiyor rs servis
Klima Sistemleri İhmale Gelmiyor

Ortalama 3 yılda bir klima sistemlerinin detaylı şekilde kontrol ve bakımını tavsiye eden RS Servis CEO’su Ünal Ünaldı “Yeni nesil otomobillerde klima gazı, fabrikadan yola çıktıktan sonra 5 yıl süreyle performansını koruyor. Fakat eski otomobillerde 2 yılda bir, üreticinin önerdiği şekilde klima gazı dolumu şart. Çok karmaşık bir yapıya sahip klima kompresörleri, özel uzmanlık gerektiriyor, sıklıkla piston ve rulman arızalarıyla karşılaşıyoruz. 8 yıl önce AR-GE süreçlerinin ardından ortaya çıkardığımız modelle, yılda ortalama 550 adet klima kompresörü onarımı gerçekleştiriyoruz. Bu onarım sayesinde 4000 TL olan ortalama bakım tutarını 1200 TL’ye indirerek yüzde 70’ten fazla tasarruf sağlıyor, yedek parça ithalatının da önünü almış oluyoruz. Bakımı ihmal edilen sistemler, performans düşüklüğü ve yüksek yakıt tüketimine sebep olurken, rulman ve kasnak arızaları, V kayışına zarar verebiliyor. V kayışına zarar verirse, sırasıyla motordaki diğer aksamları etkileyerek yüksek onarım maliyetleri çıkarıyor.” ifadelerine yer verdi.