Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

Açıktan Üniversite Okumak için Gerekenler

Açıktan Üniversite Okumak için Gerekenler
8 Mayıs 2022 02:03

Açıktan üniversite okumak için gerekenler? Hangi sınava girmeliyim? Nereye başvurulur? Kaç puan lazım? 2 yıllık açıktan okumak için ne gerekli? Açıktan üniversite okumak zor mu? Dışarıdan üniversite bitirme kaç yıl sürer?

Açıktan üniversite okumak için gerekenler, açıköğretim fakültelerinde eğitim görmek isteyenlerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Açıköğretim fakültelerinde bölüm çeşitliliğinin fazla olması, insanların istedikleri bölümleri çok daha kolay bir şekilde okumasını sağlıyor. Açıktan üniversite okumak için lise mezunu olmak gerekiyor. Peki açıktan üniversite okumak zor mu? Açıktan üniversite okumak isteyenlerin kaç puan almaları lazım?

Açıktan Üniversite Okumak için Hangi Sınava Girmeliyim?

Açıktan Üniversite Okumak için Hangi Sınava Girmeliyim?
Açıktan Üniversite Okumak için Hangi Sınava Girmeliyim?

Açıktan üniversite okumak için birçok bölümde herhangi bir sınava girmek gerekmez. Açıköğretim fakülteleri bulunan üniversitelerin birçoğu, harç parasının belirlenen zamanlarda yatırılmasını yeterli görmektedir. Bunun yanı sıra en az lise mezunu olmak, açıköğretim fakültelerine başvurulmasını mümkün kılıyor. Açıktan üniversite okumak için hangi sınava girmeliyim sorusu kapsamında bazı bölümlerde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavından puan almak zorunlu olabilmektedir.

Bunun yanı sıra ÖSYM tarafından yapılan Alan Yeterlilik Sınavına girilmesi de gerekli olabilmektedir. Sınava girilip girilmemesi konusunda, ilgili üniversitenin belirlediği şartların değerlendirilmesi gerektiğini söylemek mümkün.

Açıktan Üniversite Okumak için Nereye Başvurulur?

Açıktan Üniversite Okumak için Nereye Başvurulur?
Açıktan Üniversite Okumak için Nereye Başvurulur?

Açıktan üniversite okumak için nereye başvurulur sorusu, açıktan üniversite okumak isteyenlerin cevabını merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Açıköğretim fakültelerine sahip olan üniversitelerin belirlediği şartlar birbirinden farklı olabilmektedir. Bu nedenle hangi üniversitede eğitim alınacaksa, o üniversitenin şartlarını öğrenmek oldukça önemli.

Anadolu Üniversitesi, açıköğretim fakültesine sahip üniversitelerden bir tanesi. Üniversitenin eğitim verdiği bölümler oldukça fazladır. Bu bölümlerden herhangi bir tanesinde eğitim almak isteyen kişilerin, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sitesine giriş yapması gerekmektedir. Bunun yanı sıra farklı şehirlerde bulunan Açıköğretim Fakültesi bürolarına gidilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması çok önemlidir.

Anadolu Üniversitesi birçok bölümü için sınav puanı talep etmemektedir. Bunun yanı sıra çeşitli bölümlerde YKS ve AYT sınavlarına girişin zorunlu olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Anadolu Üniversitesinin yanı sıra İstanbul Üniversitesinde de açıköğretim fakülteleri bulunduğunu söyleyebiliriz.

Sınavsız ikinci üniversite için başvuru.istanbul.edu.tr sitesi üzerinden gerekli işlemlerin yapılabileceğini ifade edebiliriz. Açıktan üniversite okumak için nereye başvurulur sorusu kapsamında, açıköğretim fakültelerine sahip üniversitelerin belirlediği şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Açıktan Üniversite Okumak için Kaç Puan Lazım?

Açıktan üniversite okumak isteyenler, hangi bölüme başvuruda bulunmak istiyorlarsa o bölüm için belirlenen puanı, ilgili sınavda kazanmış olması gerekmektedir. 2 yıllık açıköğretim bölümlerine kayıt yaptırmak isteyen kişilerin YKS oturumlarından TYT sınavına giriş yapması gerekli olabilmektedir. Minimum 140 puan almak, bazı 2 yıllık bölümler için yeterlidir.

Bunun yanı sıra 4 yıllık lisans bölümleri için en az 170 puan alınması gerekebilir. Bunun için eğitim alınmak istenen bölümlerde istenilen şartlar hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

2 Yıllık Açıktan Okumak için Ne Gerekli?

2 yıllık açıktan okumak için gerekli olanlar, genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • TYT sınavına giriş yapmak
  • Belirtilen puanı almış olmak
  • Gerekli şartları yerine getirmek ve başvuru işlemlerini belirlenen zamanlarda tamamlamak

Belirtilen hususların her biri, 2 yıllık açıktan okumak için ne gerekli sorusunun cevabı olarak değerlendirilebilmektedir.

Açıktan Üniversite Okumak Zor mu?

Açıktan üniversite okumak, örgün eğitimden çok daha kolaydır. Bu nedenle özellikle çalışma hayatında aktif bir şekilde bulunan pek çok kişi, açıktan üniversite okumayı istemektedir. Açıktan üniversite okuyan kişiler, sadece sınav zamanları belirlenen merkezlere gitmek durumundadır. Bunun yanı sıra eğitimlerini uzaktan alabilmekte olup eğitim materyalleri ile sınavlara ev ortamında çalışabilmektedir.

Bu gibi hususların her biri, örgün üniversite okumak için zaman bulamayan kişilerin açıktan üniversiteye yönelim göstermelerini mümkün kılıyor.

Dışarıdan Üniversite Bitirme Kaç Yıl Sürer?

Dışarıdan üniversite bitirmek isteyen pek çok kişi, kaç yıl boyunca eğitim almaları gerektiği konusunu merak etmektedir. 2 yıllık önlinsans programları için 4 yarıyıl olacak şekilde süre planlaması yapıldığını söylemek olanaklıdır. Dışarıdan üniversite bitirme kaç yıl sürer sorusu dahilinde, 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl gibi bir sürenin olduğunu söyleyebiliriz.

Bireyler, eğitim almak istedikleri üniversite hakkında detaylı araştırma yaptıklarında, istedikleri bölüme başvurmak için neler yapmaları gerektiğini öğrenmiş olacaktır. Türkiye’de İstanbul Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinde açıköğretim fakülteleri bulunduğunu söylemek olanaklıdır.

ETİKETLER: