Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Eşimin Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanırım?

Eşimin Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanırım?
12 Kasım 2022 17:13

Eşimin sağlık sigortasından nasıl yararlanırım ve ne yapmalıyım? Gerekli şartlar ve belgeler nelerdir? Eşimin sağlık sigortası ne kadar süre geçerlidir?

Evli Eşlerin Sigorta Paylaşımına Dair Yasal Düzenleme

Eşimin sağlık sigortasından nasıl yararlanırım, merak edenler için erkek ya da kadın fark etmeksizin herkesin eşinin sigorta haklarından faydalanabildiği öncelikli olarak belirtilmelidir. Eşlerin birbirlerinin sağlık sigortalarından faydalanmasına ilişkin düzenleme 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirlenmiştir. İlgini kanunun hükümlerince Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkek ya da kadın bireylerin, çalışan eşlerinin sağlık sigortalarından faydalanması mümkündür. Ayrıca sigortalı olan eşin haklarından çocukları da aynı şekilde faydalanabilir. Aynı kanunda emekli bireylerle ilgili düzenleme de bulunuyor. Söz konusu düzenlemeye göre çalışan vatandaşların yanı sıra emekli olan vatandaşların eşleri ve çocukları da sağlık sigortasından yararlanabiliyor.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.5510.pdf

Eşimin Sigortasından Yararlanmak İçin Ne Yapmalıyım?

Eşimin sigortasından yararlanmak için ne yapmalıyım, sorusuna cevap arayalar için sürecin son derece basit şekilde tamamlanabildiği söylenebilir. Bu sorunun cevabına geçmeden önce 5510 sayılı kanunda belirtilen düzenlemelerin detaylarının doğru şekilde analiz edilmesi gerekir. İlgili kanun sadece eşleri değil aynı zamanda çocukları da sağlık sigortası kapsamında güvence altına almaktadır.

Eşimin Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanırım?
Eşimin Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanırım?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen hükümler gereğince;

  • 20 yaş ve altında olan lise mezunu çocuklar,
  • 25 yaş ve alt olan üniversite mezunu bekar çocuklar,
  • Herhangi bir yaş sınırı bulunmaksızın eşler,

Çalışan ya da emeklilik dönemindeki bireylerin sağlık sigortasından faydalanabiliyor. Eşlerin söz konusu haklardan faydalanabilmesi içinse belli başlı şartları yerine getirmesi gerekir.

Eşin Sigortasından Yararlanmak İçin Gerekli Şartlar Neler?

Eşin sağlık sigortasından yararlanabilmek için sigortasız bireylerin bazı şartları karşılaması gerekir. Çocukların ise eğitim durumlarına paralel olarak yaş sınırı şartını tamamlaması yeterlidir. Talep edilen şartların yerine getirilmesi halinde çalışan ya da emekli bireyin sağlık sigortasından eş ve çocuklar yararlanabilir.

Kadın ya da erkek fark etmeksizin eşlerinin sağlık sigortasından faydalanmak isteyen vatandaşların yerine getirmesi gereken şartlar;

  • Herhangi bir iş alanında istihdam edilmemek,
  • Sigortalı olmamak,
  • Emekli aylığının olmaması,
  • İsteğe bağlı sağlık sigortasının ödenmiyor olması

Şeklindedir. Bu şartları tamamlayan eşlerin ve çocukların çalışan ya da emekli olan bireylerin sağlık sigortalarından faydalanması olanaklıdır.

Erkek Eşinin Sigortasından Faydalanabilir mi?

Eşlerin sigortalarından faydalanma konusunda merak edilen bir diğer konu da erkek eşin sigortasından faydalanılabilir mi, sorusudur. Belirtildiği üzere erkek ya da kadın fark etmeksizin ilgili kanun, tüm eşlerin birbirlerinin sağlık sigortasından yararlanabilmesine imkan tanımaktadır. Bu doğrultuda erkek eşin sigortasından faydalanmak kadın bireyler için mümkündür.

Erkek eşlerin sağlık sigortasından yararlanmak isteyen kadınların bazı belgeleri tamamlayarak başvuru yapması gerekir. Gerekli belgelerin teslim edilmesinin ardından belli bir süre sonra sigortalılık süreci başlayacaktır. Böylelikle erkek eşin sigortasından faydalanan kadın bireyler, arzu ettikleri gibi SGK hizmetlerini ücretsiz olarak alabilir.

İşsiz Erkek Eşinin Sigortasından Faydalanabilir mi?

Kadınlar kadar erkeklerin de eşlerinin sağlık sigortasından yararlanıp yararlanamayacakları merak edilmektedir. Bu kapsamda işsiz erkek eşinin sigortasından faydalanabilir mi, sorusuna ilgili kanun uyarınca evet cevabını vermek mümkündür. İşsiz ve herhangi bir sağlık güvencesi olmayan erkekler, sigortalı olarak çalışan ya da emekli eşlerinin sağlık sigortalarından faydalanabilir.

Eşin Sigortasından Yararlanmak İçin Gerekli Belgeler

Eşin sigortasından yararlanmak isteyenlerin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Sağlık Provizyon Aktivasyonu adı verilen özel bir sistem sayesinde SGK, bireylerin eşlerinden doğan haklarını otomatik olarak aktif eder. Bununla birlikte söz konusu aktivasyonun gerçekleşmemesi durumunda ise eşinin sağlık sigortasından yararlanmak isteyen bireylerin bazı belgeleri hazırlayarak aktivasyon işlemlerini tamamlamaları gerekir.

Eşimin Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanırım? | 12 Kasım 2022

Eşinin sigortasından yararlanmak için gerekli belgeler genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası,
  • İkametgâh Belgesi,
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
  • Çocuklar İçin Öğrenci Belgesi,
  • Sağlık Yardım Taahhüt ve Talep Belgesi

Bu belgelerin hazırlanarak SGK’ya il veya ilçeler bazında bağlı müdürlüklere aktivasyon başvurusunun yapılması gerekmektedir.

Eşimin Sigortasından Ne Zaman Yararlanabilirim?

Eşinin sigortasından yararlanmak isteyen vatandaşların bir diğer merak ettiği konu da eşimin sigortasından ne zaman yararlanabilirim, sorusudur. İşsiz ya da iş değişikliği nedeniyle kısa bir süreliğine sigortalı bulunmayan bireylerin sigortalılık dönemine başlamalarından bir ay sonra sağlık sigortası aktif edilir. Dolayısıyla eşlerin çalışan bireyin sağlık sigortasından faydalanabilmesi için en az bir aylık bir zaman dilimine ihtiyaç duyulur.